برسی افلاتوکسین در غلات
افلاتوکسین در غلات چگونه است؟
تاریخچه نگهداری و ذخیره سازی غلات
افلاتوکسین در غلات در این مقاله به شکل کامل بررسی می شود.از زمان های قدیم متداول بوده مردم ایران ، یونان و مصر باستان برای نگهداری غلات خود از خمره های سفالین استفاده می کردند و معمولاً این خمره ها را یا درون زمین کار می گذاشتند و یا در اتاق های خشت و گلی کنار هم می چیدند .
این کار اولین بار در بین النهرین با روش های ساده و ابتدائی متداول شد و به مرور زمان تکامل یافت. با افزایش جمعیت و افزایش تولید و شکل ذخیره سازی از انبارهای ساده به سیلوهای آجری و انبارهای بزرگ تغییر یافت. تاریخچه ساخت سیلو به انقلاب صنعتی اروپا بر میگردد .
سیلوها میتوانند در حجم های مختلف و از مصالح گوناگون ساخته شود و از چند کندو تشکیل میگردد. کندوها به صورت مخازن استوانه ای یا چند ضلعی ساخته میشوند .در سال ۱۸۱۹ اولین سیلوی جهان توسط مهندسان فرانسوی با استفاده از آجر و سایر مصالح بنایی ساخته شد و اولین سیلو در ایران در سال ۱۳۱۸ و در تهران ساخته شد .
مقاله مرتبط:
پس از مدت کوتاهی سیلوهای بتونی و فلزی جایگزین سیلوهای قدیمی شدند ، ازجمله تفاوت اصلی سیلوهای جدید و انبار تجهیز سـیلوها میتوان به مواردی چون تجهیزات توزین، تخلیه و بارگیری، بوجاری، خشک کردن و هوادهی، کنترل دما و رطوبت، جمعآوری گرد و غبار و آفت زدایی، اشاره کرد .
آن چه که در این مقاله مورد نظر است ، پیشگیری از به وجود آمدن سموم قارچی غلات ، علی الخصوص (( گندم )) در سیلو با مدت زمان ماندگاری طولانی و جلوگیری حشره زدگی است .
هر چند نوع واریته گندم و مشخصات ذاتی آن مولفهای مهم و اساسی در کیفیت گندم محسوب میشود، ،از آنجائیکه دانه گندم زنده است و طی مدت نگهداری تنفس میکند، مجموعه واکنش های آنزیمی طی فرآیند تنفس که منجر به تجزیه نشاسته، گلوکز، پروتئین و چربی دانه گندم میشود، بر کیفیت آن تأثیر گذاشته و از سوی دیگر بسیاری از عوامل به خصوص حشرات، کپکها و رطوبت قابلیت دوام و کیفیت گندم را طی مدت نگهـداری مورد تهـدید قرار میدهند.
لذا ذخیره سـازی موثر و استاندارد، مولفه های جدی و مهم در حفظ کیفیت گندم قلمداد میگردد. همه ساله مقدار قابل توجهی از غلات ، اعم از تولیدات داخلی و یا وارداتی ، در انبارها و سیلوها به دلیل آلودگی های قارچی فاسد شده و از بین میرود . متاسفانه تاکنون روش موثر و مطمئنی برای پیشگیری از فساد غلات در ایران وجود نداشته و حدود 12 الی 10 درصد گندم تولیدی کشورمان به دلیل ضایعات از بین می رود.